Makine Mühendisliği ve Sektör

        Öncelikle kendimden bahsedeyim. Ben liseyi Anadolu Teknik lisede okuduğum için bu bölümle ilgili baya bir izlenimim oldu. Okulda gördüğümüz makineler ve staj yaptığım firmada makine sektörü hakkında baya bir bilgi edindim.Makine sektörü gerçekten emek isteyen bir sektördür. Bu sektörde çalışmak için bu işi sevmek , makinelerle iç içe olmak gerekiyor.

        Lisede çalıştığımız makinelerde ellerimiz , kollarımız hatta yüzümüz yağ içerisinde kaldığı olduğu oluyordu. Sevmeyen birisi kesinlikle bu şekilde çalışmayı kabul etmez. Staj yaptığım yerlerdede durum farksız değildi. Herneyse mühendis kelimesinin tanımına baktığımızda mühendis geometriyi yapabilen kişidir ifadesiyle karşılaşırız. Uzunca bir tanım yapmak gerekiyor mühendisler insanlık için tabiat şartlarını olabildiğince iyimser olarak kullanarak matematik aracılığıyla çalışmalar yapan kimselerdir. Yani mühendis olabilmek için kesinlikle matematik , geometri ve fizik alanlarında başarılı kişiler olmalısınız.

        Makine Mühendisliği Bölümü Tanımı : Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırmalar yapılır. Yani makine mühendisi olacaksanız araştırma ve geliştirme konularında iyi olmalısınız :) Makine Mühendisliği geniş bir alanda yayılmıştır. Bu programdan mezun olduktan sonra bir çok sektörde çalışma imkanınız vardır. Otomotiv sektöründen AR-GE çalışmaları yapan bir firmaya kadar bir çok sektör sizin çalışma alanınıza giriyor. Sizlere uzun uzun tanımlar yapmak istemiyorum kısa tutacağım merak etmeyin :) Özel ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin , gaz ve buhar tirbünlerinin , pistonlu kompresörlerin , nükleer reaktörlerin , motorların tasarımında çalışmalar yapıyoruz.

        Eğer bir Mak.Müh olmak istiyorsanız çok güçlü bir hayal gücünüz olması gerekiyor bunun yanında akademik başarınız olmalıdır. Yapacağınız çalışmalarda kesinlikle temel bilimlerden yararlanacaksınız. Matematik ve Fizik konusunda uzman olmanız gerekiyor. Aynı zamanda el becerinizin yüksek olması gerekiyor çünkü bir mühendis kaleminden ayrılamaz :) Fikirlerinizi ilk önce bir boş kağıda tasarlayacaksınız.

        Makine Mühendisliği ülkemizde bu aralar gündemde olan '' yerli otomobil '' projesiyle daha çok önem kazanacaktır. Bu sektördede çalışma imkanları artacaktır. Makine Mühendisliği bir çok alt disiplinden meydana geldiği için ana mühendislik dalıdır. Lisans ve Yüksek lisans eğitiminizde bir alanda uzmanlaşabilirsiniz.

        Mühendisler Dünya'mızı geleceğe taşıyacak kişilerdir. Dünya var oldukça mühendislik çalışmaları devam edecektir ve sürekli gelişeceğiz...

        Saygılarımla
                                                                                                                         Ercan Kaplan
                                                                                                                         Makine Mühendisi Adayı






Yorumlar

Popüler Yayınlar