Nükleer Silahlar ve Çalışma Mantıkları

Merhabalar ;

        Bugün Dünya üzerindeki en büyük tehditlerden biri olan nükleer silahlardan bahsedeceğiz. Nükleer silah dediğimizde hepimizin aklına ilk önce atom bombası gelir. Peki hiç atom bombasının nasıl çalıştığını merak ettiniz mi ? Eğer cevabınız evet ise yanıtları burada :)

        Atom bombası dediğimizde hepimiz ilk önce bir korkarız. Çünkü bu silahların patlama gücü ve patlama sonrasında bıraktığı etkiler insanlık için çok büyük tehditler oluşturmaktadır.Dünya'nın en ölümcül bombalarından biri olan atom bombasının tarihine baktığımızda bu bomba hakkında baya bir çalışma yapıldığını görebiliriz. Sırf atom bombası yapmak için Los Alamos'ta bir atom bombası yapım merkezi kurulmuştur. Bu bölge haritalardan silinmiştir ve Prof. Dr. Oppeheimer başta olmak üzere 5700 kişilik bir ekibe tahsis edilmiştir. İlk atom bombası 1945 yılının Temmuz ayında yapılmıştır. Bu bombalar saniyenin milyonda birinde milyon kcal enerji açığa çıkarıyordu. Patladığı alanda büyük alev bulutu oluşturuyor , oluşturduğu rüzgar ile etrafını yakıp kavuruyordu.

        İlk atom bombası 1945 yılında New Mexico çölünde denenmiştir. Burada oluşacak enerjiden insanların etkilenmemesi için şehirlerin çok uzaklarında test edilmiştir. Çünkü teorilerden farklı bir etki gösterebilirdi Bu denemelerden sonra Japonya bu bombanın ilk kurbanı olacaktı. O dönemlerde olan savaştan dolayı Amerika artık bu savaşta ağırlığını koymak istiyordu. Savaşın seyrini değiştirecek bir hamle ile ABD Japonya'ya 2 adet atom bombası atmaya karar verdi. Bu bombaların kurbanları '' Hiroşima '' ve '' Nagasaki '' olacaktı. Bomba uçaktan atılmıştır ve yerden 600 metre yüksekte patlatılmıştır. Sebebi ise bombanın patlama anında açığa çıkaracağı enerjinin bir kısmı toprağa gitmesini engellemekti. Öyle de oldu bombanın patladığı sıfır noktasından kilometrelerce çaptaki alandaki her şey patlama anında kül oldu. Bombanın patlamasıyla 2 şehirde yaklaşık 120 bin kişi hayatını kaybetti.

        Gelelim bu ölüm saçan bombaların çalışma mantığına... Bu bombalarda iki ana madde olan '' Uranyum ve Plütonyum '' kullanılmaktadır. Bombanın içinde patlamanın ön etüdünü hazırlayacak ufak çapta bir patlayıcı madde bulunmaktadır. Bu patlayıcı maddenin etkisiyle dağınık halde bulunan ortam maddesi bir araya gelir ve süperkritik hacime ulaşır. Sonrasında ise bu süperkritik hacime ulaşan bölüme nötron bombardımanı yapılmaya başlanır. Ardından ise korkunç patlamayı gerçekleştirmek üzere kurulmuş olan bombanın zincirleme reaksiyonu başlamış oluyor. Fisyon tepkimeleri başladığında ise her şey için artık çok geç olmuş oluyor. Bu zincirleme reaksiyonların hızı saniyelerin milyonda biri kadar... Fisyon tepkimesiyle birlikte ortamda bulunan atom çekirdekleri parçalanıyor ve açığa çıkan milyonlarca kcal enerji ortalığı yakıp yıkıyor.Atom bombalarının etkisi 20.000 ton TNT'nin yarattığı etki ile aynı olabilir. Bu devasa bir enerji demek...

       Saygılarımla                                                                                             Ercan Kaplan
                                                                                                                      Makine Mühendisi Adayı

Yorumlar

  1. Japonya'ya yapılan devasa bombalama saldırılarına halen üzülmekteyim. Açıklayıcı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar